Mall Motto Dergisi

Bodrum Mutfak Mobilya'nın kuruluş ve gelişim hikâyesini anlatarak, bugün sektörde geldiğiniz noktadan söz eder misiniz?

Kendi kökleri üzerinde büyüyüp genişleyecek bir marka hedefi ile 1996 yılında mutfak mobilyası işine başladık. Bodrum'da hazır mutfak üretimini ilk yapan firmalardan biri olduk. Sonrasında kendi işçilik ve hünerimizi sergileyebileceğimiz masif bölümünü de bünyemize katarak hazır ve modüler sistemden bağımsız, özgür mutfaklar tasarlamaya başladık. Standart, üretimin kalite kistaslarını korumak için vazgeçilmez olsa da, fikri ve tasarımı asla standarda bağlamama kararı alarak, butik üretim ve hizmet anlayışını o yıllarda benimsedik. 2003 yılında mobilya kategorisini de bünyemize taşıyarak genişleyen talep üzerine 700 metrekarelik üretim tesisimizi, 7 bin metrekarelik üretim parkuruna sahip Entegre Üretim Tesisi'ne dönüştürdük. Bin 500 metrekarelik mağazamızla birlikte üretim tesislerimizde yılda 30 bin modül üreterek, mutfak ve mobilya pazarında adımızdan söz ettirecek bir konuma yerleştik. 26 yıl önce küçük çaplı üretim yaparken ortaya koyduğumuz kaliteden bugün de ödün vermeyerek sektördeki konumumuzu daha da yukarılara taşımayı hedefliyoruz. 

Bodrum Mutfak Mobilya'nın hedef kitlesinden bahsederek, 2022'nin mutfak mobilya trendlerine ilişkin neler söylemek istersiniz? 
Bodrum Mutfak Mobilya olarak kişiye özel üretimlere ağırlık veriyoruz. Projelere modern tasarımlarla üretimler yapıyoruz. Ma-ğazamızdaki 20 farklı konsept mutfağın yanı sıra kişinin isteğine göre yaptığımız üretimlerle kitlemize hitap ediyoruz. 2021 trenlerinde olduğu gibi 2022 mutfak ve mobilya trendlerinde de konfora önem veren, teknolojik ve daha sade ürünler ön plana çıkmaya devam ediyor. Ancak trendler, sadece tasarıma yön çizer. Sanata dönüştüren ise zamansız kurgulardır. Dekorasyonda sadelik ve naif dokunuşlar artık modernliği temsil ediyor. Natüralist yaklaşım ile birleşince tasarımın ömrü uzuyor. Keyif odaklı kurguları başrole taşıyan samimi, rahat ve doğal ambiyanslar içerisinde ahşap dokular, büyük resmi tamamlayan önemli detaylar ile birleşiyor. Mermer, ahşap, pirinç ve bronz genelde ve detayda kendini sergiliyor. Pastel tonlar bu sefer kontrası yüksek keskin renklerle birleşiyor. Aynı soyut çizgilerin güçlü vurgularla buluştuğu evin odak noktası haline gelen tablolar gibi. 

2022 koleksiyonunuzdan bahseder misiniz? Modellerinizde sunduğunuz yenilikler neler? 
Dekorasyonda doğal objeler, tonlar ve malzeme her zaman kendini sergileyecek bir tasarım tarzı bulsa da, son yıllarda insanın doğada ve doğalda kendini daha güvende hissetmesi ile kalıcı bir yer kazandı. Birkaç yıldır başlayan akımın 2022'de zirveye oturarak devam edeceğinden kuşkumuz kalmadı. Bu nedenle 2022 koleksiyonumuz gösterişe karşı mesafeli tasarımlarla, tonlarını doğanın renk paletinden seçmeye devam ediyor. Nude tonlar bu yıl yeşil ve toprak rengi ile kendini sergilerken, ahşap ise meşe, huş, akağaç gibi açık tonlu ağaçların ham algısı yaratan etkisi ile mutfak tasarımlarında yerini alacak. Naturel renklerden ziyade açık renkler özellikle beyaz kendini sergileyecek. Doğal olan formların bitişleri ve yüzeylerindeki hareketler uygulamada korunacak. Pürüzsüz formlarda ise pirinç ve mermer ile kurgulanan tasarımlar sadelik ekseninden çıkmayacak. Mutfak tasarımlarında mekan kullanıcı ilişkisini göz önünde tutan Bodrum Mutfak Mobilya koleksiyonlarında rahatlık ve huzur dileğini yansıtıyor. Makrome, jüt, hasır, hazeran kullanılan malzemeler arasında yerini alacak. Hazeran kapaklı mutfak tasarımları, yine aynı örgüden yatak başları ve koltuklar dekorasyonda kendini sergilerken başrole de oynayacak. 

Bodrum'daki mutfak mobilya sektörünü değerlendirir misiniz? Pandeminin etkisiyle birlikte son 2 yılda ne gibi değişimler yaşandı? 
Pademinin ilk iki ayında yaşadığımız kayıp nedeniyle yeni kararlar almamız gereken bir dönem yaşadık. Salgının yarattığı ekonomik tesirin içinden hızlı bir şekilde çıkıp büyüme hedeflerimizi gerçekleştirdiğimiz 2 yıllık süreç içerisinde istihdam konusunda düşen değil yükselen bir grafik çizmemizi sağladı. Pandemi süreci ile insanların evleri yaşam alanı olarak farklı bir gözle görmesi, yatırım değeri kavramını yeniden şekillendirdi. Ev tercihlerinde "sağlıklı ve güvenli" iki tema olarak ortaya çıktı. Bu nedenle Pandemi süreci ile yükselişe geçen Bodrum'a göç perakende müşterimizin artmasını ayrıca toplu konut projelerinin talep görmeye başlaması proje ağırlıklı iş portföyümüzün genişlemesini sağladı. Bodrum ve bölgesindeki artan gayrimenkul satışının yanı sıra, yazlık olarak alınan konutların 12 ay yaşanabilmesi için tadilata girmesi, mobilya talebindeki yükselişin en büyük nedenlerinden.

2022 yıl sonu hedefleriniz neler? Bu doğrultuda yılın ilk 6 ayını değerlendirir misiniz?

Bodrum Mutfak Mobilya prensiplerinde her yıl kasım ayı sonuna kadar bir sonraki yılın iş planlarını tamamlamış olur. Yüzde 20 büyüme rakamının altına düşmemek kaydı ile hedefler konulur. Bölgenin dinamikleri ve pandemi gerçeğine rağmen 2021'de hedeflerimizin de üzerinde bir ilerleme kaydederek yüzde 30 büyümeyle kapattık. 2022'de ise yüzde 20 büyüme hedefiyle yola çıktık. Bu doğrultudan hareketle yılın ilk 6 ayında beklentilerimizin üzerinde büyüme rakamları elde ettik. Yılın ikinci yarısında da benzer bir tablo çizerek belirlediğimiz yüzde 20'lik büyüme rakamlarını geçeceğimizi öngörüyoruz. Bu tablonun oluşmasında en gerçekçi sebeplerin başında toplam kalite yönetimi anlayışı ile çalışmamız ve sınırsız müşteri memnuniyeti hedefimiz yatmaktadır. Bizler için bir kerelik kazanmak değil süreklilik arz eden kazanç önemlidir. Bu nedenle tüm süreçlerde bizim ortaklarımız yaşam dostlarımız olarak kabul ettiğimiz müşterilerimizle kurduğumuz bağ en büyük kazanca dönüşür. Markamızın en büyük savunucuları ve pazarlayıcıları kendileri oluyor.