YANITLAYAN: BODRUM MUTFAK MOBİLYA KURUCUSU MUSTAFA GÜNERİ

YANITLAYAN: BODRUM MUTFAK MOBİLYA KURUCUSU MUSTAFA GÜNERİ

 

  1. Bu yıl mutfaklarda hangi stiller öne çıkıyor?

Evinizin kalbi diyebileceğimiz mutfağınız, iç tasarımdaki değişen stil ve trendlerden açıkça etkileniyor. Ve eğer bizim gibi, tamamen beyaz olan mutfak görünümünün biraz üzerindeyseniz, dolaptan tezgaha ve hatta düzene kadar mutfak tasarımındaki yükseliş trendlerine dikkat etmek isteyeceksiniz. 

 

Bu yıl mutfaklarda İskandinav esintisini hissedeceğiz. Minimalizm stilini içinde barındıran etkilerinin yanı sıra İskandinav tasarımını minimalist tasarımlardan ayıran en önemli unsur tarzın sadece gerekliliği değil, şıklığı da vurgulamasıdır. Göz yormayan, sade unsurlar, beyaza bağlı kalmak istiyorsanız kesin beyaz olmayan, fildişi popülaritesinde bir artış öngörülüyor. Nötr tonlar ile organik elementlerin muhteşem uyumu göze çarpan özelliklerden olurken İskandinav stilinde ahşabın üstünlüğünü görmek de mümkün. Her alanda kullanılarak yaşam alanına daha doğal ve sıcak bir görünüme kavuşturan ahşap, bu stilin de başrolleri arasında yerini alıyor.

 

Bir diğer öne çıkan ise geçmişin modasını, klasik tasarımın ötesine taşıyan zamansız bir stil, Vintage. Çok önceden vintage bir mutfak stilinde akla gelen beyaz karolar artık şart değil. Vintage mutfak stilinde iki tonlu dolapların katmanlı bir alan oluşturduğu sakinlik, dinginlik ve samimiyeti nostaljik bir duyguya büründürmek asıl amaç olarak boy gösteriyor. Cesur ve heyecan uyandıran leylak, safran ve mint yeşili gibi tonların rustik mutfak aksesuarları ile beraber kullanılması günümüz modernizmine göz kırparken Vintage stili mutfaklarla da bütünlüğü yakalıyor. 

 

Kitchenette ise özellikle Ege’de kıyı beldelerinden Bodrum evleri gibi dar alanlara sahip olan ya da mega kentlerin kurtarıcı modelleri arasında yer alıyor diyebiliriz. Küçülen yaşam alanlarına uyum sağlayan kitchenette’lerde temel cihazların minimal versiyonlarını görürken ihtiyaç odaklı yaratıcı tasarımlar göze çarpıyor. 

 

Son olarak değineceğimiz İngilizce ’den dilimize “Kâhya Kileri” olarak çevrilen Butler’s Pantries, 2023’ün başından bu yana popülaritesini yükselerek devam ettiriyor.  Yiyecekler için ek saklama ya da özel bir yemek hazırlama alanı, belki de gizli bir kahve barı ve çok daha fazlası için değerlendirilebilir. Dolapları mükemmel bir şekilde taklit eden özelleştirilebilir cihazlar, yıllardır hız kazanan bir trend. Gizli mutfak tasarımında yeni olan ise gizli kilerlerdir ve uyumlu bir dolap panelinin veya kayar bir duvar kapısının arkasına gizlenmiştir.  Bodrum Mutfak Mobilya’nın da zevkle ürettiği ve en çok tercih edilenlerinden biri haline gelmeye başlayan kâhya kileri stili oldukça ergonomik ve fonksiyonel kullanıma sahip. 

 

  1. Depolama seçenekleri konusunda hangi teknolojik yenilikler var?

 

Geçtiğimiz yıllarda evlerimizdeki yaşam alanlarının işlevsel ve en konforlu şekilde kullanılmasının önemini anladığımız zamanlardan sonra başlayan depolama ihtiyacı, fiyatların her geçen gün artmasıyla herkeste özel bir alan yaratma veya var olan alanı daha efektif kullanma isteği uyandırdı. Teknik olarak çok fazla detaya sahip olan bu başlık altına sığamayacak kadar fazla fikir üretiyor ve üzerinde çalışıyoruz.

Gizli çekmece, açılır kapanır tepsili dolap ve raf sistemleri mekândan tasarruf sağlarken, ergonomik tasarımıyla kolay erişim imkânı sunuyor. Kayar tezgah sistemleri de son dönemlerin dikkat çekici trendlerinden. Bu sistemde musluk & ankastre ocaklar kullanılmadığında görünmez hale getirilip bu esnada tezgah masa olarak kullanılabiliyor. Tek bir alanda iki farklı kullanım sunan sistemde alandan tasarruf sağlanırken, yaşam alanına yenilikçi dokunuş yapmak isteyenlerin tercihi oluyor.

 

  1. Malzeme, doku ve renklerde hangi trendler gözde?

 

Bu yıl en güçlü olmasını beklediğimiz son tredlerin en üst sıralarında kalmaya devam eden açık mutfaklar varlığını sürdürüyor.  Örneğin geleneksel bir adanın çok işlevli bir yemek masasıyla değiştirildiği, daha fazlasını görmeyi beklediğimiz bir anahtar niteliğinde olan yaratıcı tasarımlar tamamen yeni bir ruh haliyle karşımıza çıkıyor. 

 

Dekorasyonda doğal objeler, tonlar ve malzeme her zaman kendini sergileyecek bir tasarım tarzı bulsa da, son yıllarda insanın doğada ve kendini daha güvende hissetmeye olan ihtiyacı  kalıcı bir yer kazandı. Gösterişe karşı mesafeli tasarımlar, tonlarını doğanın renk paletinden seçmeye devam ediyor. 

Somon, leylak ve lavantanın pastel tonlarının verdiği sıcaklık, lacivertin karizmatik ve mavinin etkileyici  bir sakinlik hissi uyandırması, mint yeşilinin toprak tonlarıyla öze dönüşü imgelemesi kendini sergilerken, mutfaklarda doğallık ve ferahlık hissi öne çıkıyor. Mutfak dekorasyonunda ahşap ve beton efektlerinin kombinlenmesi de ayrıca bir ahenk oluşturacak gibi gözüküyor. Doğadaki dengenin de tema alındığı Balans modelimiz ayrıca Bodrum Mutfak Mobilya’nın gözde mutfaklarından biri.